:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Apklausa
Ar važiuojate į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą
 
Reklama
Reklama

Paroda - iš meilės medaliui

Žemaičių muziejuje „Alka“ atidaryta lenkų archeologo, kolekcionieriaus Tomasz Bylicki medalių paroda. Šios unikalios parodos sumanytoją pasveikino Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva.     
Vertingą parodą į Žemaičių muziejų „Alka“ atvežęs Tomasz Bylicki tikrai ne eilinė asmenybė Lenkijos visuomenėje. Archeologas, numizmatas, kolekcininkas Varšuvos universitete studijavo  archeologiją, numizmatikos specializaciją.
    
Nuo 1970 m. - Lenkijos Archeologų draugijos narys, šiuo metu Lenkijos Numizmatų draugijos narys, dirbantis Varšuvos miesto istorijos muziejaus vyresniuoju fondų kaupėju. Bibliofilas, senų žemėlapių ir grafikos kūrinių rinkėjas, nuo jaunystės medalių meno mėgėjas. Medalininkų bičiulis, keliolikos medalių, pagamintų štampo kalimo ir liejimo technika, grafinių projektų autorius. Nuo 2010 m. Tarptautinės medalių federacijos narys ir Lenkijos delegatas.
    
Pristatydamas atvežtą medalių kolekciją Tomasz Bylickis pasakojo, jog mintis atvežti parodą į Telšius kilo pernai spontaniškai ir entuziastingai susipažinus su medalio meno kūrėjais ir mėgėjais Lietuvoje. Tačiau vis atsirasdavo trukdžių šiam norui įgyvendiniti. Kaip teigė T. Bylickis, paroda gimė iš meilės medaliui.
    
Parodoje eksponuojami 124 medaliai, pagaminti nuo 1939 iki 2011 m. Lenkijoje. Kadangi Lietuvos ir Lenkijos istorijos glaudžiai susijusios, stengtasi parodai atrinkti medalius, artimus abiems tautoms.
    
Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva, dalyvavęs parodos atidaryme, dėkojo svečiui už galimybę telšiškiams pasigėrėti šia medalių kolekcija. Ir, nepaisant to, kad istorijos vingiuose būta ne tik draugiškų lietuvių ir lenkų tarpusavio santykių, šiuo metu Telšių savivaldybė yra užmezgusi bendradarbiavimo ryšius su Lenkijos miestu Minsk Mazowiecki ir yra atvira tarptautiniams santykiams su kitais Lenkijos miestais, regionais.
Praneša Telšių rajono savivaldybė.
Telšių.info
 
Reklama
Reklama