:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Reklama
Reklama

Kad naujieji mokslo metai būtų saugūs

Tėveliai, prieš išleisdami vaiką į mokyklą būtinai jam priminkite savisaugos gatvėse ir keliuose pagrindus. Svarbu domėtis ir žinoti, ar vaikas tikrai gatvėje elgiasi saugiai. Mažamečiui, mokyklą tik pradėjusiam lankyti vaikui, einančiam pėsčiomis vienam, reikia parinkti ne trumpiausią, bet saugiausią maršrutą.

Rekomenduotina kartu su vaiku nubraižyti paprastą, vaizdingą kelionės schemą-piešinėlį. Joje reikia pažymėti pagrindinius objektus, pagal kuriuos vaikas galėtų orientuotis (mano namas, krepšinio aikštelė, parduotuvė, mokykla), pažymėti pavojingiausias, ypatingo atidumo reikalaujančias maršruto vietas. Bent keletą dienų būtina su vaiku nueiti kelią iki mokyklos ir atgal. Reikia mokyti vaiką ne skubėti, o susikaupti. Paaiškinti, kad per gatvę privalo eiti tik pėsčiųjų perėjomis, o kur jų nėra - sankryžose pagal šaligatvių ar kelkraščių linijas. Nesant perėjų ar sankryžos - gerai apžvelgiamose gatvės ar kelio vietose, įsitikinus, kad tai saugu. Mokyti, kad vaikas ne staiga įžengtų į pėsčiųjų perėją, o tik įsitikinęs, kad tai saugu, automobiliui sustojus, o ir degant žaliam šviesoforo signalui nepervertintų saugumo, prieš žengiant į gatvę pažiūrėtų į sankryžoje esančias šonines gatves. Paaiškinti šviesoforų signalų ir pagrindinių kelio ženklų reikšmes. Užmiestyje ar kur nėra šaligatvių vaikas turi eiti kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu prieš transporto priemonių važiavimo kryptį.

Būtina įteigti, kad pavojinga išbėgt į gatvę iš už stovinčio automobilio ar kitos kliūties, nes keliu važiuojantys vairuotojai negali pastebėti staiga į gatvę išbėgusio vaiko ir sustabdyti automobilį. Keliaujantį autobusu vaiką svarbu mokyti saugaus elgesio autobusų stotelėse: stovėti toliau nuo važiuojamosios kelio dalies krašto, nesistumdyti su draugauis, išlipus iš autobuso neiti per gatvę ar kelią pro sustojusio autobuso galą ar priekį. Patariame įspėti vaikus, kad jie neprašytų vairuotojo leisti išlipti iš autobuso, maršrutinio taksi ar mokyklinio autobuso ne autobusų sustojimo vietose.



Tėveliai, pasirūpinkite, kad vaikai dviračiu važinėtų tik leistinose vietose - kiemuose, stadionuose, kad važiuodami dviračiu dėvėtų šalmą. Primename pasirūpinti, kad tamsiu paros metu ir esant blogoms oro sąlygoms vaikai segėtų atšvaitus arba dėvėtų drabužius su atšvaitais. Tėvai privalo būti pavyzdžiu vaikams ir, būdami su vaiku gatvėse, elgtis nepriekaištingai įvairiose situacijose.

Gerbiami vairuotojai, būkite tolerantiški, ypač dėmesingi jaunųjų eismo dalyvių atžvilgiu.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kolektyvas visiems moksleiviams linki puikių mokslo rezultatų, susikrauti kuo didesnį naujų žinių bagažą, pagarbos ir tolerancijos draugų tarpe ir saugaus kelio į darželius ar mokyklas bei į namus. Pirmąją rugsėjo savaitę policijos pareigūnai budės prie mokyklų, skirs patį didžiausią dėmesį eismo saugumui.
Praneša Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariatas.
Telšių.info
 
Reklama
Reklama