:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Reklama
Reklama

Meras su Seimo nariu aptarė 2014 m. biudžetą

bukauskas-kleivaTelšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva susitiko su Seimo nariu Valentinu Bukausku ir aptarė planuojamą 2014 metų biudžeto projektą. Numatoma, kad kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetai gerins savivaldybių padėtį ir didins regionų augimo galimybes.

Seimo narys Valentinas Bukauskas informavo, kad Seimas po pateikimo pritarė 2014 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektui. Toliau jis svarstomas komitetuose ir bus teikiamas Seimui. Planuojame, kad 2014 metų biudžeto projektas Seime bus svarstomas lapkričio 21 d., antrasis jo svarstymas numatytas gruodžio 5 d.

2014 metų biudžetas suteiks daugiau galimybių savivaldybėms pačioms spręsti susikaupusias problemas. Visų savivaldybių biudžetų pajamos kitąmet, prognozuojama, bus 5,5 proc. arba beveik 362 mln. Lt didesnės nei šiemet ir sieks 6,9 mlrd. Lt.



Savivaldybių gatvėms ir keliams remontuoti nuo kitų metų planuojama skirti ne 20, o 25 proc. Kelių fondo biudžeto. Stiprinant savivaldybių savarankiškumą, perduodamas socialinių išmokų mokėjimas. Savivaldybių biudžetams numatoma 500 mln. Lt tikslinė dotacija. Pasak mero V. Kleivos, socialinės pašalpos skyrimo funkcija motyvuos racionaliai remti tik tuos Telšių rajono gyventojus, kuriems reikalinga pagalba. Atsakingai atliekant šią funkciją sutaupyti pinigai liks savivaldybėje, gautas lėšas bus galima panaudoti užimtumui skatinti bei darbo vietoms kurti.

Vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą, 2014 m. biudžete numatyta lėšų ne tik atkurti iki krizės sumažintą valstybės tarnautojų, teisėjų atlyginimų dalį, bet ir atstatyti dalį sumažinto atlyginimo visiems biudžetininkams bei valstybines pensijas ir šalpos išmokas grąžinti į iki prieš krizę buvusį lygį.

Valstybės investicijų programai (toliau — VIP) numatoma skirti beveik 5 mlrd. 185 mln. litų valstybės lėšų, 9,4 proc. lėšų daugiau nei buvo numatyta 2013 metais. Finansavimas daugiausia didėja dėl planuojamų didesnių Europos Sąjungos paramos lėšų bei AB „Klaipėdos naftai“ suskystintų gamtinių dujų terminalo infrastruktūros plėtrai numatomų suteikti valstybės garantuojamų paskolų. Savivaldybė yra pateikusi prašymą skirti per 3 mln. Lt iš VIP. Galutinė suma ir kuriems projektams įgyvendinti bus skirtas finansavimas paaiškės tik patvirtinus 2014 metų biudžetą.

Jurgita Armalienė
Mero patarėja ryšiams su visuomene

 
Reklama
Reklama