:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Reklama
Reklama

Uždrausta nelegaliai kepti tortus Mažeikių rajone

sausianiaiMažeikių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė vykdyti nelegalią maisto tvarkymo veiklą Žemalės kaime (Liepų g.13, Šerkšnėnų sen., Mažeikių r.sav.).

Gavę informaciją apie galimai vykdomą nelegalią veiklą, Mažeikių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino privačią namų valdą Žemalės kaime. Patikrinimo metu informacija pasitvirtino – namų šeimininkė užsiėmė konditerijos gaminių kepimu, neturėdama šiai veiklai leidimo. Apie namų sąlygomis kepamus tortus buvo skelbiama internete, nurodyti telefonų numeriai norintiems užsisakyti šių gaminių. Nors patikros metu tortai nebuvo kepami, tačiau moteris prisipažino tuo užsiimanti ir pardavinėjanti konditerijos gaminius. Gyvenamojo namo virtuvėje buvo laikomos įvairios žaliavos be įsigijimo dokumentų, tortai gaminami be receptūrų ir technologinių aprašymų. Šeimininkė dirbo nepasitikrinusi sveikatos, neišklausiusi higienos žinių mokymo kursų, nevedė jokių savikontrolės žurnalų.

Mažeikių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė namų šeimininkei kepti konditerijos gaminius, už maisto tvarkymo reikalavimų nesilaikymą ir nelegalią veiklą skyrė baudą.

„Nesilaikant tinkamų higienos sąlygų, technologinių gamybos aprašymų ar neužtikrinus žaliavų ir gaminių saugojimui reikiamų temperatūrų, tortai ir pyragaičiai gali tapti apsinuodijimų maistu priežastimi. Greitai gendantys konditerijos gaminiai, į kurių sudėtį įeina įvairūs kremai, žali kiaušiniai, grietinėlė ir kt., paprastai būna gaminami visiškai tam nepritaikytose namų virtuvėse, saugomi tuose pačiuose šaldytuvuose su kitais maisto produktais. Tokiomis sąlygomis nepažeisti produktų saugojimo kaimynystės ir temperatūrų sąlygų beveik neįmanoma. Be to, saldumynų gamybai naudojami įvairūs maisto priedai – dažikliai, kvapai. Gamybos įmonėse šių medžiagų naudojimas yra griežtai kontroliuojamas, sekama, kad jų kiekiai neviršytų didžiausių leistinų koncentracijų, tuo tarpu nelegaliai kepant gaminius, maisto priedų kiekiai nekontroliuojami. Įsigydami tortus iš nelegaliai tuo užsiimančių asmenų, vartotojai prisiima visą atsakomybę už galimas pasekmes jų sveikatai“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

 



 

 
Reklama
Reklama