:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Apklausa
Ar važiuojate į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą
 
Reklama
Reklama

Vasaros pabaigos patiekalai

vasaros patiekalaiVasaros pabaiga – derliaus metas, kai daržuose be įprastinių agurkų, pomidorų, morkų ar kopūstų turime ir kitų daržovių – moliūgų, cukinijų. Patiekalai iš faršo ar kiti iš mėsos gaminami patiekalai ant lietuvių stalų karaliauja ištisus metus, tad vasaros pabaiga – puiki proga paįvairinti nusistovėjusį racioną.

Cukinijos – labai sveikos daržovės. Jos turi mažai kalorijų bei valo iš organizmo toksinus. Marinuotos cukinijos ar cukinijų blyneliai nėra naujiena dažnai šeimininkei, bet įdarytos po orkaite keptos cukinijos su faršu gali įnešti šiek tiek įvairovės ant kasdienio stalo, juolab, kad jų paruošimas nereikalauja daug laiko ir pastangų, o daugelį reikalingų produktų rasite šaldytuve.

Cukinijų nauda sveikatai



100 g cukinijų turi tik 17 kcal. Jose visiškai nėra sočiųjų riebalų rūgščių ar cholesterolio. Cukinijos žievė – puikus ląstelienos šaltinis, padedantis išvengti vidurių užkietėjimo bei iš dalies apsaugantis nuo gaubtinės žarnos vėžio. Cukinijos labai dažnai įtraukiamos į dietologų programas siekiant numesti svorio. Taip pat ši daržovė – puikus kalio šaltinis. Kalis mažina kraujospūdį bei gerina širdies darbą. Šviežios cukinijos turi daug vitaminų A ir C, taip pat nemažai B grupės vitaminų.

Kiaulienos faršu įdaryta cukinija

500 g maltos jautienos
1 svogūnas
2 morkos
1 cukinija (nedidelė)
druska
pipirai
100 g sūrio
keli šaukštai aliejaus

Faršą pasūdome, pabarstome pipirais ir pakepiname kartu su morkomis ir svogūnu. Cukiniją perpjauname pusiau ir išskobiame vidurį, kad neliktų sėklelių. Tada masę sudedame į cukinijas, aliejumi vos vos patepame skardą ir 200 °C temperatūroje kepame apie 30 min. Kepimo pabaigoje ant viršaus pabarstome fermentinio sūrio. Pietūs paruošti!

Patiekalai iš faršo su cukinijomis ar moliūgais gali būti ruošiami ir naudojant jautieną ar kitą mėsą.

Patiekalai iš faršo ir daržovių neapsiriboja vien cukinijomis – labai panašiai galima paruošti ir moliūgus. Moliūgą tiesiog reiktų perpjauti pusiau, išskobti vidų, prikrėsti faršo ir morkų masės ir uždengi, kepti tokioje pat temperatūroje apie 30 min.

Moliūgų nauda ir panaudojimas

Patiekalai iš faršo su moliūgais – tik vienas būdas, kaip juos galima panaudoti. Ir ne tik Helovynui. Iš moliūgų minkštimo galima virti tyrę, taip pat galima gaminti moliūgų sriubą, dėti jo į visokiausius troškinius. Moliūguose daug vitaminų A, C, E, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. Jie, kaip ir cukinijos, turi labai mažai kalorijų: 100 g – tik 25 kcal. Moliūgai labai sveika virškinimo traktui, ypač žarnynui bei inkstams. Jie puikiai tinka dietai norint atsikratyti papildomo svorio.

Cukinijų laikymas

Norint išlaikyti cukinijas ilgesnį laiką, reikia apžiūrėti, ar jų žievelė neturi skylučių, įtrūkimų, įdaužimų ir minkštų vietų. Cukinijų negalima plauti iki pat to laiko, kai vartosite. Cukinijas šaldytuve maišelyje galima laikyti daugiausiai savaitę laiko. Reiktų nelaikyti jų su daržovėmis, kurios sugenda greičiau. Taip pat nenupjaukite viso stiebelio galo, taip cukinija išsilaikys ilgiau.

Išnaudokite vasaros gėrybes

Nepraleiskite progos paįvairinti savo pietų stalo patiekalais iš šių vasariškų daržovių. Cukinijų derlius dažnai būna toks, kad žmonės jomis mielai pasidalina ir su kaimynais, tad jei neturite savo, tiesiog paklauskite. Žmonės cukinijomis dalinasi net internete – čia rasite žmonių, kurie mielai dalinasi gėrybėmis iš savo sodų ar daržų – https://www.facebook.com/events/725452927481494/.

 
Reklama
Reklama