:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Dagalų kainos
Reklama
Reklama

Streso darbovietėse padarinius skaičiuoja ir valstybė

stresasAntra pagal dažnumą įvardijama sveikatos problema Europoje – stresas, dėl kurio sukeliamų psichikos sveikatos sutrikimų kenčia ne tik darbuotojai, bet ir verslas: kasmet dėl to įmonės patiria beveik 830 mlrd. litų nuostolių. Iškalbingus skaičius patvirtina ir sveikatos specialistai, tačiau Lietuvoje apie tai vis dar kalbama puse lūpų, o efektyvių prevencijos priemonių iki šiol nėra.

„Nuo senų laikų žmonės linkę stresą malšinti SPA procedūromis: aromaterapija, masažu, joga ir pan. Visiems puikiai žinoma, kad gamta – geriausias ramintojas. Kadangi visa infrastruktūra jau sukurta bei yra vienoje „SPA Vilnius“ Anykščiuose vietoje, pridėjus mūsų patirtį ir praktines žinias, išmokyti valdyti stresą bei keisti įpročius, galima dar efektyviau“, – sako „StressOff“ programos autorius, sertifikuotas streso ir sveikatingumo konsultantas Lukas Mackevičius. Anot jo, bendradarbiaujant su Aukštaitijos SPA centru taikoma programa naudinga ir darbdaviams: ji padeda išspręsti dėl darbuotojų patiriamo streso sumažėjusio darbo našumo problemą, skatina motyvaciją ir pagerina bendrą įmonės mikroklimatą.

Streso darbovietėse padarinius skaičiuoja ir valstybė – Sodros duomenimis, 2013 metais nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų išmokoms priskaičiuota suma siekė 57,7 milijonus litų. Šis skaičius per ketverius metus padidėjo net 14,2 mln. litų. Stresas ir nerimas, nuovargis, nugaros/kaklo skausmai ir peršalimas yra keturi pagrindiniai sveikatos sutrikimai, kuriuos patiria darbuotojai. Tad akivaizdu, kad streso sukeliamoms problemoms spręsti tik dažniausiai išrašomų medikamentų ar atostogų kartą per metus nepakanka.



„Individuali, konkrečiam žmogui pritaikyta, programa, padedanti rasti streso valdymo receptą, pagrįsta moksliniais tyrimais ir koncentruojasi į penkis pagrindinius streso valdymo įgūdžius: teisingą mitybą, atsipalaidavimą, tinkamą fizinį aktyvumą, asmeninių poreikių ir lūkesčių išsiaiškinimą, siekimą juos patenkinti ir kokybišką bendravimą su aplinkiniais bei pačiu savimi, – sako L. Mackevičius. – Užsiėmimuose ne tik padedama susitvarkyti su neigiamomis streso pasekmėmis, bet ir suteikiamos reikalingos žinios bei įgūdžiai, leidžiantys valdyti streso priežastis. Šešių dienų streso valdymo programa naują kursų seansą pradedamas su nežymiais pokyčiais – jogos užsiėmimus ir šiaurinį vaikščiojimą patikėta vesti Aukštaitijos sveikatingumo centro darbuotojams.“

Pasak „SPA Vilnius“ Anykščiuose direktorės Ievos Trinkūnaitės, žmogaus psichologinę būseną neabejotinai veikia aplinka, kuri mažina arba atvirkščiai – kelia streso lygį. „Nuo įtampą keliančios triukšmingos aplinkos žmonės dažniausiai bėga į gamtą, kur galima pailsėti bei atsipalaiduoti. Anykščiai turi nuostabią gamtą, pasižymi nedideliems miesteliams būdingu mažu triukšmo lygiu bei harmonija. Iš visų Lietuvos kampelių žmonės ramybės ieškoti atvažiuoja būtent į Anykščių šilelį ar šiame mieste įrengtus sveikatingumo takus“, – sako I. Trinkūnaitė.

„StessOff“ – tai moksliniais tyrimais paremta streso valdymo filosofija, skirta didinti žmonių darbingumą ir produktyvumą, pasitenkinimą gyvenimu. Šios filosofijos atskaitos taškas yra Hans‘o Selye‘o (1907-1982), vieno žymiausių austrų-kanadiečių endokrinologo, dar vadinamo „Streso tėvu“, atradimai. Moksliniais tyrimais, trukusiais 24 metus, mokslininkas atskleidė streso fiziologijos esmę bei jo įtaką sveikatai ir ilgaamžiškumui. Tiriamųjų buvo beveik 100 tūkst. – JAV, Kanados bei Italijos įmonių bei įstaigų darbuotojų.

 
Reklama
Reklama