:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Apklausa
Ar važiuojate į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą
 
Reklama
Reklama

Slidinėjimas Italijoje: kerinčios Alpės, įspūdingas après-ski ir nesibaigiančios pramogos

1-SlidininkaiNe veltui sakoma, kad kalnų nemyli tik tiek, kurie niekada juose nebuvo, o tie kurie buvo – įsimyli ir sugrįžta vėl. Alpės – kerintys kalnai, kurių regione gyvena net 13 milijonų gyventojų. Tai, neabejotinai, svarbus Europos turizmo traukos taškas, į kurį kiekvienais metais atvyksta milijonai keliautojų, norinčių išvysti tiek įspūdingą kraštovaizdį, tiek paslidinėti geriausiuose Europos kalnuose. Pačios Alpės, susiformavo prieš maždaug 30-35 milijonus metų, o viena gražiausių ir įspūdingiausių jos dalių priklauso būtent Italijai.

Slidinėjimas Italijos kalnų regionuose

Slidinėjimas Italijoje kasmet į šį pasakišką Alpių regioną pritraukia beveik milijoną slidininkų ne tik iš Europos, bet ir viso pasaulio, trokštančių kokybiško slidinėjimo bei itališka kultūra dvelkiančių pramogų. Slidinėjimo trasos Italijoje pasižymi savo kokybe ir įvairove. Čia gausu slidinėjimo mokyklų ir trasų skirtų tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems slidininkams. Daugelis slidinėjimo regionų, pavyzdžiui Kronplatzas, nuolat atnaujina trasas ir kasmet slidininkams siekia pateikti vis daugiau naujovių.



Šeimoms, slidinėjančioms su vaikais, bei pradedantiesiems slidininkams ypač tinka tokie Italijos slidinėjimo kurortai kaip Vigo di Fasa (Val di Fasa regionas), Cianas (Val di Fiemė regionas), Folgarida (Val di Solė regionas), Riskone (Kronplatzas), Madona di Kampilijas ar Pinzola (Val Rendena regionas), kurie yra idealūs patogiam slidinėjimui. Mokymuisi slidinėti ar čiuožti snieglente čia įrengtos specialios, tam pritaikytos trasos bei rampos. Kurorte Kanazėjus (Val di Fasa regionas) įrengtas kalnelis su specialiai vaikams skirtu keltuvu, veikia kalnų slidinėjimo darželis mažiesiems. Tuo tarpu, pamišusiems dėl sporto pramogų verta išbandyti Alpe Cermio trasas Kavalezės kurorte (Val di Fiemė regionas) arba leistis į nuotykius laukine Lagorajaus kalnų grandine.

Ne mažiau svarbu tai, jog Italijos slidinėjimo kurortuose dažniausiai nėra ilgų eilių prie keltuvų, būdingų kitų šalių kurortams. O tai ypač aktualu ne tik suaugusiesiems, bet ir šeimoms slidinėjančioms su vaikais. Beje, Kampitelo (Val di Fasa regionas) kurorte veikia didžiulis net 100 slidininkų talpinantis keltuvas „Funivia Col Rodella”. Jis vos per keliolika minučių pakelia iki įspūdingų “Sassolungo” uolų iš kur galima pradėti savo kelionę. Būtina pažymėti ir itin patogų susisiekimą. Puikiai išvystyta susisiekimo infrastruktūra įvairiuose slidinėjimo regionuose leidžia specialiais, slidininkams skirtais autobusais, nesudėtingai pasiekti norimą kurortą. Pavyzdžiui, tarp Val di Fasa regiono kaimelių ir keltuvų šie autobusai kursuoja nemokamai.

Jei nebuvote Italijos kalnuose, vadinasi, nežinote, kas yra tikras apr?s-ski

Slidinėjimo centrai ir keltuvai Italijos kurortuose dažniausiai dirba iki 17-18 val., tačiau tikrosios slidininkų linksmybės tada tik prasideda. Nors pats terminas apr?s-ski kilo iš prancūzų kalbos ir reiškia “po slidinėjimo”, bet būtent italai geriausiai žino kaip tai daryti. Muzika, šokiai su sunkiais slidinėjimo batais, kartais net ant stalų, karštas vynas, pasta, dainos ir karaoke, naujos pažintys ir nauji draugai iš viso pasaulio - tai tik maža apr?s-ski dalis. Italijoje gausu barų, naktinių klubų, restoranų, diskotekų, todėl norintys pajusti itališką vakarėlių ritmą, jį lengvai užčiuops tokiuose kurortuose, kaip lietuvių pamėgtas Livigno (Alta Valtelina regionas), populiariausias bei didžiausias Val di Fiemė regiono miestelis Predacas ar Val di Fasa regiono kurortai.

SPA ir pirtys, kuriose lankėsi net Leonardas da Vinči

Visiems, kurie mėgsta slidinėjimo sportą derinti su poilsiu, Italijos kalnų kurortai tikrai turi ką pasiūlyti. Alpių pasididžiavimas – Bormijus slidininkus vilioja savo terminių pirčių kompleksais, kuriuose, teigiama, 1493 metais lankėsi net Leonardas da Vinči. Pats kaimelis garsus karštų mineralų prisotintomis srovėmis bei SPA, kur idealu atgauti jėgas po slidinėjimo. Į Bormijų nuolat organizuojamos išvykos iš kito Alta Valtelina regiono kurorto - Livigno, todėl čia patogu atvykti net apsistojus kitame kalnų kaimelyje.

Dar keletas išskirtinių SPA centrų įsikūrę netoli Malė slidinėjimo kurorto - Val di Solės regiono sostinės. Tiesa, nuo Malė iki artimiausio slidininkų keltuvo Folgaridos miestelyje, autobusu turėtumėte važiuoti apie 15–20 minučių, tačiau vien ko verti greta Malė esantys „The Rabbi Spa“ ir „The Pejo Spa“ sveikatingumo centrai! Juose nuo seno gydomos odos, reumato, kraujo apytakos, virškinimo ligos, padedama kovoti su celiulitu.

Apsistojus Kronplatzo regiono kurortuose, slidininkai taip pat gali pasimėgauti vandens malonumais, pirtimis bei plaukiojimu uždaruose baseinuose “Cron4” SPA centre Brunike.

Pažintis su Alpių kultūra ir virtuve

Norintys iš arčiau pažinti Alpių kultūrą, turėtų nepraleisti progos nuvykti į Kronplatzo regiono perlu vadinamą Bruniką. Judriame, tačiau neperpildytame kurorte, galėsite išvysti pietų tiroliečių liaudies buities muziejų po atviru dangumi, susipažinti su vietos istorija pilyje – muziejuje ar net išgirsti koncertą Bruniko koncertų salėje.

Slidinėjant Alpėse verta pasigrožėti kalnų kurortų senamiesčiais. Dėmesio vertas Madona di Kampilijas, esantis Val Rendenos regione. Ypač žavingas Bormijus (Alta Valtelina regionas), skaičiuojantis porą tūkstančių metų ir galintis pasigirti įspūdinga architektūra bei kraštovaizdžiu.

Atostogaudami ir slidinėdami Italijoje nepamirškite paragauti itališkų patiekalų, kurie čia dažnai būna kiek kitokie, nei likusioje šalies dalyje. Išbandykite itališką Alpėse keptą picą, paragaukite tradicinio Italijos Alpių sūrio „Fontina“, vytinto kumpio „Mocetta”, kilusio Šiaurės Italijos kalnų kaimeliuose, itališko vyno, išgerkite vietinių ruoštos kavos ir leiskite sau pajusti tikrą žiemos klasiką Italijos Alpių kalnuose.

Išsirinkite geriausią pasiūlymą Jums! Patraukliausias slidinėjimo Italijoje kainas rasite čia: http://www.novaturas.lt/paieska/index/step2/show/dc/IT/c/BGY/tr/P

 
Reklama
Reklama