:: Reklama portale
:: Redakcija

Klaipėdos įmonės
Orai Klaipedoje
Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė
Dienos horoskopas | Sapno paaiškinimas

Apklausa
Ar važiuojate į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą
 
Reklama
Reklama

Kalėdinių dovanų įpročiai: lietuviai labiau panašūs į latvius

dovanosNors gyvename šalia, visgi lietuvių ir jų kaimynų kalėdinių dovanų įpročiai skiriasi. Lietuviai ir latviai per Kalėdas yra linkę dovanoti su aktyviomis pramogomis susijusias dovanas, o lenkai, priešingai, mėgsta atsipalaidavimo dovanas. Tokias tendencijas pastebėjo Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje veiklą vykdanti dovanų platinimo bendrovė „Gera dovana".

Įmonei „Gera dovana" atlikus 2013 m. lapkričio-gruodžio mėnesiais pirktų dovanų analizę, paaiškėjo, kad prieš Šv. Kalėdas Lietuvoje, ir Latvijoje didžiausio populiarumo sulaukė dovanos, susijusios su aktyviomis pramogomis, o tiksliau dovanų rinkiniai, kurie leidžia dovanos gavėjui pačiam išsirinkti, ar jis nori pasivažinėjimo lenktyniniu automobiliu, skrydžio paraspariniu ar kitos aktyvios pramogos.

„Pastebime, kad lietuviai Kalėdas vertina kaip progą artimiesiems dovanoti ne vien praktiškas dovanas, bet ir tai, ko jie galbūt trokšta jau seniai, tačiau niekaip neįsigyja patys arba tiesiog nedrįsta. Taip pat panašu, jog per šventes lietuviai ir latviai bijo suklysti išrinkę ne tą dovaną, kurios norėtų draugas - todėl dovanų rinkiniai ir tampa patraukliausia dovana", - sako „Geros dovanos" generalinis direktorius Ernestas Vasiliauskas.



Tai, kad lietuviai yra aktyvių pramogų mėgėjai, parodo ir dar viena populiariausių dovanų trejetuke esanti pramoga -apsilankymas vandens pramogų parke. Latviai aktyvumu irgi nenusileidžia lietuviams - šios šalies populiariausiųjų trejetuke yra beprotiškų, adrenalino mėgėjams skirtų, dovanų rinkiniai. „Gera dovana" duomenimis, pernai prieš Šv. Kalėdas Lietuvoje minėtos aktyvios pramogos sudarė 36 proc., o Latvijoje - 28 proc. visų pardavimų.

Tačiau, anot E. Vasiliausko, tiek lietuviai, tiek latviai taip pat mėgsta dovanoti ir romantiškas dovanas - viena iš populiariausių kalėdinių dovanų mūsų šalyje yra porai skirtas šokolado fondiu, o Latvijoje - lepinančių pramogų rinkinys.

Kita mūsų kaimynė, Lenkija, pagal šventinių dovanų pirkimo įpročius akivaizdžiai išsiskyrė iš visų trijų valstybių. Kalėdiniu laikotarpiu lenkai savo draugams ir artimiesiems dovanoja poilsį ir atsipalaidavimą - populiariausios dovanos čia yra tailandietiški masažai ir atsipalaidavimo dovanų rinkiniai. Tačiau Lenkijoje yra ir adrenalino mėgėjų - rečiau nei atsipalaidavimo dovanas, bet taip pat pakankamai dažnai lenkai dovanoja šaudymo pramogą.

E. Vasiliausko teigimu, nors kalėdinių dovanų karštinė dar tik prasideda, tačiau panašių tendencijų įmonė tikisi ir šiemet: latviai su lietuviais ir toliau rinksis aktyvias pramogas, o lenkai - poilsį.

Šiuo metu dovanų platinimo bendrovė „Gera dovana" veikia Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje. Per metus bendrovė parduoda daugiau negu 500 tūkst. dovanų. Įmonė bendradarbiauja su 340 paslaugų teikėjų. Iš viso „Gera dovana" siūlo apie 1100 skirtingų dovanų.

Biržų.info

 
Reklama
Reklama